KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality 2020-2024 Ženy v politice: jak to vidí Veronika Čepelková
Zpět

Ženy v politice: jak to vidí Veronika Čepelková

Přidáno 29. 9. 2020
Ilustrační foto
Za Veroniku Čepelkovou, zastupitelku v Týništi nad Orlicí, která kandiduje v krajských volbách do zastupitelstva Královéhradeckého kraje, hovoří její práce. Celý svůj profesní život totiž zasvětila péči o druhé, konkrétně o staré a nemocné. Seniorům se věnuje již od útlého mládí, což se zdaleka nedá považovat za běžné.

Stála u zrodu Centra pro seniory v Hradci Králové, kde pracuje doposud. „Senioři by měli prožívat stáří nejenom aktivně, ale i radostně a smysluplně,“ přibližuje cíl, ke kterému se snaží svými aktivitami směřovat. K problematice jí vyšlo už i několik publikací.

Veronika je, podle mého názoru, prototypem ženy, které naše politika potřebuje. Profesionálka, která je ve svém oboru ceněna pro své zkušenosti a znalosti a která je připravena tyto informace nabídnout a sdílet i v politice. Ta je, jak sama říká, především službou, kde lze poctivou prací měnit svět k lepšímu.

Potřebuje politika ženy?

Jsem přesvědčená, že ano.

Jsou mezi muži a ženami v politice velké rozdíly?

Mnoho žen vnáší do politiky určitou jemnost. A právě tu politika potřebuje. Ženy se navíc často zajímají o sociální témata. Řekla bych, že je to i jejich doména.Politika je především služba a pokud ji takto chápou muži i ženy, pak je to něco, co je spojuje, ne rozděluje.

Proč jste se rozhodla jít politiky?

Motivací pro mě byla a je snaha měnit svět kolem mě k lepšímu – s lidmi a pro lidi kolem mě.

Litovala jste někdy tohoto rozhodnutí?

Ač je to někdy hlavně časově náročné, nikdy jsem toho nelitovala. Práce pro druhé mně vždycky naplňovala.

Co na Vaše aktivity říká rodina? Podporuje Vás?

Rodina je mi oporou. Je báječné, že je připravená mi vždycky pomoct. A stejně tak má širší rodina, do které řadím i mé přátele. Ráda bych jim touto cestou ze srdce poděkovala.

Co byste vzkázala ženám, které politika láká, ale z nejrůznějších důvodů váhají? Máte pro ně nějakou radu nebo doporučení?

Milé ženy, neříkám, že je to vždycky jednoduché, ale ta práce s lidmi je úžasná, zvlášť, když se daří jim pomáhat. To je ta největší odměna, která stojí za to!

Děkuji za rozhovor a přeji Vám hodně štěstí v nadcházejících volbách.

Ptala se Inga Petryčka, www.ingapetrycka.cz

PS: Pokud máte chuť, přečtěte si také další rozhovory se ženami v politice. Rozhodně stojí za pozornost!

#ŽenyVPolitice #LepšíPolitika