KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality 2020-2024 Je třeba více denních stacionářů pro seniory
Zpět

Je třeba více denních stacionářů pro seniory

Přidáno 15. 2. 2022
Ilustrační foto
Seniorů, o které se musí slušná evropská země postarat, rapidně přibývá. Tedy vtírá se nerudovská otázka: kam s nimi?
Významným řešením kromě navyšování kapacity pobytových služeb v kraji je také zvyšování potenciálu terénních služeb pro seniory v regionech. Je to dobré řešení, protože starý člověk by měl žít ve svém prostředí co nejdéle.
Řada pracujících lidí dojíždí do jiných sídel za zaměstnáním a řeší hroznou otázku, co s rodiči. Terénní služba je proto dobrá, že jim ošetřovatelé přivezou jídlo, léky, uklidí a podobně. Ale neřeší vše. Starý člověk je sice v domácím prostředí, ale sám a vzhledem k případným nemocem, které ovlivňují jeho chování, může být tento čas bez dozoru nebezpečný. Zapomene se napít, je dehydrovaný, zapomene vypnout plyn na sporáku…
Proto je třeba rychle začít podporovat výstavbu kapacitních denních pobytových stacionářů, kde ráno seniora přijmou, postarají se o něj během dne a odpoledne se vrátí k rodině domů. Pracující potomek tak nemusí řešit, zda se vzdá zaměstnání, aby se postaral o rodiče. Tento způsob péče o seniory je velmi efektivní a přínosný. Umožňuje rodině zůstat spolu a současně budou zajištěny všechny potřeby a bezpečí starého člověka.
Lůžko v domovech seniorů navíc přijde na 38 tisíc korun měsíčně, pobyt v denním stacionáři je výrazně levnější.

Podpořme tuto super myšlenku. 

Miroslav Uchytil (Koalice pro Královéhradecký kraj)